akichan
napoveda vypnout Akichan patička

Akihabara.cz


Autor Téma: Programování  (Přečteno 59241 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Benda_11

  • Admin
  • Veterán
  • *******
  • Live a life in RL
Re:Programování
« Odpověď #120 kdy: 01. Červenec 2013 - 15:53:46 »
Takže je teda lepší a výhodnější použít mé druhé řešení.
Jinak samozřejmě neplánuju s každou akcí sahat do databáze. Všechny změny se budou ukládat do proměných v konkrétním vláknu, ve kterém je připojen daný klient. Změní polohu, to se uloží do proměné. A plánoval jsem, že jednou za čas tyto informace uložím do databáze (a nebo při ukončení spojení s klientem se všechny informace uloží). Bude to sloužit jako rychlá cache paměť. Mě šlo jen o to, jeslti vytvářet paralelní spojení na databáze, kde se musí vždy každé spojení ověřit s databází (jméno a heslo) a nebo jen vytvořit jedno spojení na databázi, pro všechny klienty/spojení a tam vytvářet frontu.

Offline FaraonX

  • Starý kořen
  • ****
  • なんくるないさ
Re:Programování
« Odpověď #121 kdy: 01. Červenec 2013 - 22:58:47 »
Já bych asi taky řekl, že ta druhá možnost by měla být lepší.

Offline Gurthfin

  • Veterán
  • *****
  • Madao Maven
Re:Programování
« Odpověď #122 kdy: 08. Září 2014 - 16:10:03 »
Tak vraciam sa spat ku kniznici, a kedze je to dost dlho, co som na nej nerobil, asi par veci od zakladu prepisem. Ako prve ma napadlo, ci by mi niekto nevysvetlil rozdiel medzi vykreslenim stranky pomocou
Kód: [Vybrat]
https://anime.akihabara.cz/anime/Ore-no-Nounai-Sentakushi-ga-Gakuen-Lovecome-o-Zenryoku-de-Jama-Shiteiru-2013 a
Kód: [Vybrat]
http://forum.akihabara.cz/index.php?action=post;topic=2063.120;last_msg=29534ten druhy sposob pouzivam ..index.ph?action=post;topic=2063.120.. takze tomu chapem, ale ako funguje to prve volanie?

Offline aw3147

  • Moderátor
  • Starý kořen
  • ******
Re:Programování
« Odpověď #123 kdy: 08. Září 2014 - 19:47:46 »
Kód: [Vybrat]
http://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_URL
zkus googlit navody na pretty url, clean url apod

Offline Gurthfin

  • Veterán
  • *****
  • Madao Maven
Re:Programování
« Odpověď #124 kdy: 02. Červenec 2015 - 18:18:01 »
ako naprogramujem, aby sa mi po 30 dnoch automaticky poslal vyhrazny email na vratenie pozicanej knihy?

Offline aw3147

  • Moderátor
  • Starý kořen
  • ******
Re:Programování
« Odpověď #125 kdy: 02. Červenec 2015 - 19:14:19 »
cron?

Offline Gurthfin

  • Veterán
  • *****
  • Madao Maven
Re:Programování
« Odpověď #126 kdy: 02. Červenec 2015 - 21:10:29 »
takze sa to nerobi cez php/sql, ale cez program, ak tomu dobre chapem..

Offline aw3147

  • Moderátor
  • Starý kořen
  • ******
Re:Programování
« Odpověď #127 kdy: 02. Červenec 2015 - 21:41:42 »
v zásadě ano, za predpokladu ze provozujes prave nejakou webovou aplikaci na LAMP, tak pro periodické spusteni nejakeho skriptu je nejsnazsi pouzit cron ktery je beznou soucasti kazdy linux distro a ktery podporuje i kazdy slusny webhosting.

v zasade napises nejaky skript, do cronu pridas prikaz jako kdybys to chtel spustit pres prikazovou radku a voila skript se ti bude opakovane vykonavat dle zadanych casovych parametru...

pres tohle si treba doma updatuju TT-Rss kazdou hodinu
Kód: [Vybrat]
@hourly /usr/bin/php /var/www/tt-rss/update.php --feeds --quiet
takze staci napsat skript ktery ti zkontroluje stari vypujcek k casu spusteni a zasle emaily vsem kteri maji knizku vypujcenou uz moc dlouho. pak staci uz jenom spustet tento skript opakovane :)

asi by se to dalo resit spoustou dalsich ruznych workaroundu ale toto je nejsnazsi a nejcastejsi reseni. afaik php ani sql nema na tohle zadnou nativni fci.
« Poslední změna: 02. Červenec 2015 - 22:01:43 od aw3147 »

Offline Gurthfin

  • Veterán
  • *****
  • Madao Maven
Re:Programování
« Odpověď #128 kdy: 01. Srpen 2015 - 19:49:37 »
co mam urobit, aby mi sli posielat maily (napriklad pri zaregistrovani)? Viem si zatial max. napisat prikaz v php ( mail( bla bla bla) ) dalej co? (Nieco nakonfigurovat? Poziadat admina o nejake udaje?...)

Offline Skogen

  • Veterán
  • *****
  • Cynický objektivista
Re:Programování
« Odpověď #129 kdy: 01. Srpen 2015 - 22:46:17 »
- Ani to nemusí být přes Cron. Jestli se denně nějaký PHP skript uživatelsky spouští (přihlášení do administrace?), může vypůjčky prověřit on.

- Fce mail() by měla poslat email do fronty mailserveru poskytovatele, takže záleží na něm, co na webhostingu umožňuje. Případně použít jiný mailserver pomocí MX záznamu.
« Poslední změna: 01. Srpen 2015 - 22:49:42 od Skogen »

Offline Akidzuki

  • Nováček
  • *
Re:Programování
« Odpověď #130 kdy: 03. Srpen 2015 - 15:51:48 »
- Ani to nemusí být přes Cron. Jestli se denně nějaký PHP skript uživatelsky spouští (přihlášení do administrace?), může vypůjčky prověřit on.

Osobně myslím že cron je pro periodicky se spouštějící script lepší volba a hlavně čistější, vázat funkčnost na jinou, nesourodou funkcionalitu je vysoce riskantní (menší přehlednost / čitelnost kódu, větší šance zanést chybu, složitější debug, dominový efekt)
Forever MADAO, fortune's darling, insidious bastard and sexy bitch.

"Mám pocit, že sním špatný sen, ze kterého se nelze probudit."

Offline Skogen

  • Veterán
  • *****
  • Cynický objektivista
Re:Programování
« Odpověď #131 kdy: 04. Srpen 2015 - 01:48:00 »
Osobně myslím že cron je pro periodicky se spouštějící script lepší volba a hlavně čistější, vázat funkčnost na jinou, nesourodou funkcionalitu je vysoce riskantní (menší přehlednost / čitelnost kódu, větší šance zanést chybu, složitější debug, dominový efekt)

Určitě ano, ostatně právě proto cron existuje. Navíc by bylo třeba spouštění skriptu omezit, aby neprobíhal při každém přihlášení, refreshi, a tak dále. S přehledností a čitelností už to tak tragicky nevidím, není třeba matlat dohromady, může se nainkludovat ze samostatného souboru stejně jako se mohou připojit komentáře. Je to zkrátka možnost a doplnění, nic víc.

Offline Akidzuki

  • Nováček
  • *
Re:Programování
« Odpověď #132 kdy: 04. Srpen 2015 - 12:28:24 »
Určitě ano, ostatně právě proto cron existuje. Navíc by bylo třeba spouštění skriptu omezit, aby neprobíhal při každém přihlášení, refreshi, a tak dále. S přehledností a čitelností už to tak tragicky nevidím, není třeba matlat dohromady, může se nainkludovat ze samostatného souboru stejně jako se mohou připojit komentáře. Je to zkrátka možnost a doplnění, nic víc.

Samozřejmě, že nemluvím o tom aby tam byl ten kód přímo vlomený, to by byla ultra prasárna :D Ale s tou čitelností jsem to myslel spíš v tom, že je to takové volání od nikud a bůh ví kdy, takže se kolikrát v takovém kódu po někom hodně špatně orientuje  ;)
Forever MADAO, fortune's darling, insidious bastard and sexy bitch.

"Mám pocit, že sním špatný sen, ze kterého se nelze probudit."

Offline Skogen

  • Veterán
  • *****
  • Cynický objektivista
Re:Programování
« Odpověď #133 kdy: 04. Srpen 2015 - 20:26:24 »
Samozřejmě, že nemluvím o tom aby tam byl ten kód přímo vlomený, to by byla ultra prasárna :D Ale s tou čitelností jsem to myslel spíš v tom, že je to takové volání od nikud a bůh ví kdy, takže se kolikrát v takovém kódu po někom hodně špatně orientuje  ;)

Že se skript spouští cronem a k čemu je dobrý, ovšem taky musíš zakomentovat nebo dokumentovat, pokud tedy nevede tvá první cesta k propátrávání nastavení plánovače na webhostingu. Takže přehlednost a čitelnost e-e, to s tím nesouvisí. Jiné výhrady, tedy důsledky podřízenosti spuštění skriptu akcí uživatele, to už je věc jiná. Stále ale zcela mimo pochybnosti platí, že to možnost je. Prasárna, to je takové moc módní slovo, které používají psáči kódu, když z toho chtějí udělat společenskou událost :) I já jsem ho někdy použil. Třeba když se jednu dobu právě z těchto kruhů oslavoval xhtml strict, který je tak gentlemanský a čitelný, až člověka omezuje :)

Tím bych to s dovolením ukončil.

Offline Gurthfin

  • Veterán
  • *****
  • Madao Maven
Re:Programování
« Odpověď #134 kdy: 12. Srpen 2015 - 18:33:13 »
da sa nejako vratit nepodareny zapis do databazy? Lebo som nam stalo, ze pri pouziti UPDATE prikazu s nevhodnym parametrom sa prepisali vsetky nazvy knih v db na rovnake meno. Stalo sa to na lokalnom pc s wamp serverom.  Mam nejake subory v mysql zlozke - mysql-bin.000169(az po 000001), mysql-bin.index, ibdata1, ibdata1.log atd. ci by tie nepomohli...