Tak Murakamiho mám taky celého přečteného, teď netrpělivě očekávám IQ84. Pak čtu jeho jmenovce Murakamiho Rjúa - trochu drsnější, ale V polévce miso bylo povedené. Kratší věc od Hirojuki Icukiho Rennjo bych určitě také mohla doporučit. Dále, pokud znáš horor Kruh, tak jeho knižní trojdílnou předlohu od Kodžiho Suzukiho si nenech ujít. Je to mnohem zajímavější a trochu víc vědečtěji pojaté. Z posledních japonských knih, které jsem četla, bych mohla doporučit i Konec stříbrného věku - něco jako Royale Battle, jen s tím rozdílem, že se vraždí důchodci. Ale pokud bys chtěl klasiku, tak zkus něco od Džuničira Tanizakiho (třeba Ti, kteří raději kopřivy), či laureáty Nobelovy ceny - Kenzaburóa Óeho (Soukromá záležitost je vskutku zajímavý počin) a Jasunariho Kawabatu (ačkoliv jeho tvorbu moc nemusím, Sněhová země je skoro povinnost).
Když bych měla zavítat mimo Japonsko, tak do Koreje, kde jsem četla knihu od Hong Sung-hwa První kjú - Možná svým syrovým podáním, které mi připomínalo dokumentární styl, možná svým "děsným" překladem, možná tím, že to znělo jako sám život, možná jen mým zbytečně silný vztahem k ní, musím tuto knihu zařadit mezi své oblíbené. Ačkoliv je to napsané tak, jak je to napsané, pro mě by to tak čtivé, že si připadám pohlcena ještě teď, ačkoliv čtu něco odlišného…
Nedávno také vyšla v překladu Kodžiki - ale to, si myslím, tě bavit nebude. Leda tak začátek, pak je to jen hromada jmen. ;-)
EDIT.: Teď jsem si vzpomněla, od Kawabaty jsem četla Hlas hory - asi to nejlepší, co napsal podle mého skromného mínění. ;-)