Osobně bych rád nějaký čas v Japonsku pobýval, klidně i pracovně, ale je velký rozdíl mezi životem v Japonsku a ideálním životem v Japonsku, který si mnoho lidí představuje... A můj ideální život v Japonsku je podmíněn tolika aspekty, že je naprosto nereálné ho uskutečnit...
Ohledně těchto aspektů tu už bylo řečeno mnohé, ale zmínil bych ještě jeden, který je také dost rozdílný od našich končin a kde má Japonsko také velká specifika jdoucí až do extrémů. Tím aspektem, o kterém hodlám psát a přidat i pár osobních zkušeností, je osobní doprava...
ŽELEZNICE:
Železniční doprava ve velkých městech je propracována do takové míry, že v době špičky můžete vidět přijíždět k nástupišti vlak už v době, kdy stále ještě vidíte na opačném konci odjíždět předchozí spoj... Problém ale je, že se s vámi na to na nástupišti dívá dalších 2000 lidí, jenž se také snaží dostat do už k prasknutí přeplněných vozů... Jednou jsem potřeboval přejet jen jednu stanici (Oimachi --> Shinagawa) kolem osmé ráno, ale s mým velkým kufrem jsem se nedostal ani na to nástupiště... Tak jsem to otočil a šel na taxík... Nicméně mimo špičku se člověk dostane vlakem nebo metrem všude rychle, pohodlně a navíc ani nemusí zjišťovat, kdy mu co jede, protože frekvence spojů je vždy velmi vysoká... Dalším trochu problémovým obdobím, který by mi při životě v Japa vadil, je noc... Poslední spoje tam odjíždí mezi 24:00 a 1:00 a pak až do 5 ranní nic... Jednou, když jsem měl trochu vypito a hledal místo, kde bych se ještě napil (v Tokiu totiž většina podniků ve 23:00 zavírá), jsem se chtěl dostat do Shinjuku... Tak jsem v Akibě někdy po půlnoci sedl na Yamanote line, ale ve stanici Shinagawa mi bylo řečeno, že to je konečná a dnes už nic nejede... Tam jsem viděl, že i místní tuto situaci kolikrát řeší přespáním někde ve stanici, a protože hotel jsem měl v Uenu a nechtěl jsem platit za taxi, tak jsem si našel koutek, hodil batoh pod hlavu a přespal tam do rána...
Mezi velkými městy a na dlouhé vzdálenosti asi nemá cenu nic zmiňovat... Snad jen, že pokud chce mít člověk jistotu sezení, tak je lepší si zajistit rezervaci v Shinkansenu nebo nějakém expresu...
Na venkově už je to horší... Viděl jsem i stanice, kde jezdí vlaky jen 4x-6x za den... Tam už je asi lepší mít auto...
SILNICE:
Upřímně, kdybych měl v Japonsku řídit, tak by mě buď zavřeli za několikanásobnou vraždu, a nebo bych se zbláznil, a v obou případech bych musel ještě vyhlásit osobní bankrot kvůli pokutám za rychlost...
Ve velkém městě, pokud by už člověk měl dostatek finančních prostředků a mohl si dovolit mít auto (zaparkované) třeba v Tokiu, tak by mu stejně každodenní kolony moc času oproti metru nebo vlaku neušetřily... Navíc by mě k šílenství přiváděli cyklisti, kteří si v Japonsku dělají opravdu co chtějí... Cyklistika tam snad nemá žádná pravidla... Jezdí tam úplně v poho v protisměru, přejíždí ze silnice na chodník a opačně, jak se jim to zrovna hodí a navíc se ještě vůbec neobtěžují rozhlédnout, jestli náhodou nevyjíždí přímo před auto, o absenci jakékoliv signalizace změny směru z jejich strany ani nemluvě...
Mezi městy (hlavní silniční tahy a dálnice)bych to také nedal... Na youtube jsem viděl video z cesty autobusu Tokio - Nagoya... Narovinu říkám, že v případě mé účasti v tomto provozu, by se střílelo... Dálnice se třemi jízdními pruhy, ale všechny autobusy a náklaďáky najdete vždy pouze jen v prostředním, nebo pravém nejrychlejším jízdním pruhu... A to i v případě, že zrovna nikoho nepředjíždí a naopak vy by jste rádi předjeli je... To je věc, při které by mi žilka asi explodovala... Na hlavních nedálničních tazích by mě zase vytáčela velmi často a někdy až nesmyslně používaná omezená rychlost (50-60 km/h) + samozřejmě všudypřítomný cyklistický chaos...
Na venkově bych asi zase těžko překousával ty uzounké cestičky, kde se vejde jen jedno auto a v případě, že se musíte vyhnout s protijedoucím, musíte najít širší místo, kde se vyhnout dá... Takže ani tady si moc cestu neužijete... O to více obdivuji autobusáky, jenž jezdí právě po těchto silnicích... Např. když jsem viděl při cestě do Iwami Ginzan, jak se musí ten řidič s tou velkou krabicí udržet na té uzounké cestě a ještě doufat, že se zpoza zatáčky nic nevyřítí v protisměru, to je vskutku obdivuhodný výkon... Ostatně, úzké silnice a ulice jsou problémem v Japonsku obecně a naprosto všude, a jakožto zkušený řidič mohu říct, že pro našince by to bylo opravdu jen těžko stravitelné... S řízením vlevo bych problém neměl... To jsem si vyzkoušel už v Anglii, ale ty úzké cesty, na kterých se musí člověk vyhýbat chodcům, cyklistům a ještě dávat pozor, jestli něco nejede v protisměru, to by bylo peklo...