akichan
napoveda vypnout Akichan patička

Akihabara.cz


Autor Téma: Příprava čaje Sencha  (Přečteno 850 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

Offline Buceknew

  • Otaku
  • ***
Příprava čaje Sencha
« kdy: 26. Únor 2019 - 13:41:40 »
Ahojte,

potřeboval bych prosím poradit.Poprvé jsem si koupil čaj Sencha (na takovéto každodenní pití si kupuji vietnamské čaje) a teď bych potřeboval poradit s přípravou.Vím, že není Sencha jako Sencha, ale návody z internetu se dost liší.Někdo tvrdí, že se má zalévat vodou 60 - 85 °C a první nálev luhovat 15 - 30 sec., další tvrdí, že první nálev se má zalévat vodou o teplotě 70 - 80 °C a luhovat 2 - 3 min, což je docela veliký rozdíl.Ostatní názory jsou asi tak někde mezi tím.
Uvítal bych radu někoho, kdo už s tím má dlouhodobější zkušenosti.Díky moc. ;)

Offline Cejlonaki

  • Nováček
  • *
Re:Příprava čaje Sencha
« Odpověď #1 kdy: 26. Únor 2019 - 16:52:57 »
Ahoj,

je to jak rikas, neni sencha jako sencha :) urcite se neboj zkouset a hledat optimalni teplotu a cas luhovani, ktere budou vyhovovat danemu caji a vode, kterou pouzijes/pouzivas.

Kazdopadne z vlastni zkusenosti - prvni nalev zalevam vodou okolo 70°C, a nechavam luhovat pod 1 minutu, dalsi nalevy uz zalevam vodou 80°C a nechavam luhovat 1,5 - 2 min.
Taky zalezi, kolik nalevu planujes delat - pokud vice, tak musis pouzit o neco vice caje, ale potom je potreba o neco malo snizit teplotu vody a delku luhovani prvniho nalevu.

A fakt pozor na tu vodu, pokud si caj chces delat napr. doma a v praci. Jina voda muze hodne zmenit chut, takze budes dost mozna pouzivat pri priprave jinou teplotu a cas doma a jiny treba v te praci.

Offline FaraonX

  • Starý kořen
  • ****
  • なんくるないさ
Re:Příprava čaje Sencha
« Odpověď #2 kdy: 26. Únor 2019 - 18:51:15 »
Popravdě je docela těžký odfiltrovat co je na netu správně a co ne. Dobrý je když to máš napsaný hned u čaje. :-D Co já jsem našel, tak správně by se měla Senča dělat stylem:
1, Uvaříš si vodu (100 °C)
2, Necháš vodu schladnout na cca. 70°C-80°C
3, Dáš čaj louhovat do vody na 1 min.
4, Vypiješ. :-)

Nižší teplota znamená jemnější chuť. Vyšší chuť ostřejší a snad by se mělo uvolnit i více zdravých látek(uvolní se víc theaninu a ketachin).
Pod 60°C je to nesmysl, protože co vím, tak se ti ketachin uvolňuje až od 60°C a víš.
Čaj by se mělo dát vylouhovat i 3-4x, ale samozřejmě pak je pokaždé nutné prodloužit dobu louhování.

Offline Buceknew

  • Otaku
  • ***
Re:Příprava čaje Sencha
« Odpověď #3 kdy: 26. Únor 2019 - 19:56:36 »
Právě že ty rozdílné návody na přípravu byly napsané přímo u toho čaje. :) Díky vám oběma za odpověď.
Budu se snažit dodržet teplotu okolo 70 °C a louhování do 1 min u prvního nálevu.

Offline FaraonX

  • Starý kořen
  • ****
  • なんくるないさ
Re:Příprava čaje Sencha
« Odpověď #4 kdy: 26. Únor 2019 - 22:13:53 »
Právě že ty rozdílné návody na přípravu byly napsané přímo u toho čaje. :) Díky vám oběma za odpověď.
Heh taky dobrý. :-D No hele tak můžeš zkusit nejdřív návod, co jsi našel přímo u čaje, a pak náš. Uvidíš jak to bude silný, a jak to chutná. :-)

Offline Cejlonaki

  • Nováček
  • *
Re:Příprava čaje Sencha
« Odpověď #5 kdy: 01. Březen 2019 - 09:49:31 »
Tak to jsem zvedava, co ti nakonec bude sedet nejvice. Musis zkouset :) pak me jeste napadlo se idealne poptat toho, od koho jsi caj kupoval, pokud to byla treba cajovna, tak si nechat primo ukazat, jak ho pripravuji a rovnou ochutnat.

Pro zajimavost jeste jak jsem byla ted nedavno posledni den v Japonsku, tak jsme si v cajovne dali Senchu Kaboku, pripravou caje nas provazela cajovnice, stala u nas a primo rikala co a jak mame delat, a prvni nalev teto senchi jsme delali vodou na 80°C, a luhoval se minutu, a druhy + treti nalev se taky delal vodou 80°C a sleval se hned, coz me prekvapilo. Caj byl vyborny. Loni me v te stejne cajovne prekvapilo zase jedno Gyokuro (bohuzel uz presne nevim jake), ktere se zalevalo 100°C vodou. Takze tech moznosti na pripravu bude hodne :) tak at se ti dari :)

Offline Buceknew

  • Otaku
  • ***
Re:Příprava čaje Sencha
« Odpověď #6 kdy: 01. Březen 2019 - 11:11:37 »
Tam kde jsem to koupil píšou zalévat vodou 70-80 °C, ale nepíšou, jak dlouho luhovat.Budu tedy zkoušet a zkoušet. :)